zbiory A,B,C
olislawiec: mam problem:
pokaz ze (A Δ B)∩C=(A∩C) Δ (B∩C) nie moge dojsc do momentu gdzie prawa rowna sie lewa
kombinujac na rozne sposoby
17 lis 16:45
test:
17 lis 17:29
17 lis 17:31
Chwaszczylas : Najpierw zajmujesz się prawą stroną: (AΔB)∩C
1*AΔB=(A/B)∪(B/A) −−−> (AΔB)∩C=((A/B)∪(B/A))∩C
2*A/B=A∩Bc −−−> ((A/B)∪(B/A))∩C=((A∩Bc)∪(B∩Ac))∩C
3*korzystamy z rozdzielności −−−> ((A∩Bc)∪∩(B∩Ac))∩C=((A∩Bc∩C)∪(B∩Ac∩C))
Teraz lewa strona
(A∩C) Δ (B∩C) = (A∩C)/(B∩C)∪(B∩C)/(A∩C) /patrz 1*/ = ((A∩C)∩(B∩C)c)∪((B∩C)∩(A∩C)c) /patrz
2* i korzystamy z prawa de Morgana/ = ((A∩C)∩(Bc∪∩Cc))∪((B∩C)∩(Ac∪∩Cc)) /korzystamy z
rozdzielności/ = (A∩(C∩Bc)∪(C∩Cc))∪(B∩(C∩Ac)∪(C∩Cc)) /C∩Cc to zbiór pusty więc
otrzymujemy/ = (A∩C∩Bc)∪(B∩C∩Ac)
Czyli mamy, że lewa równa się prawej
17 lis 18:07
olislawiec: lewa stoi w miejscu na
(r(p−q))v(r(−pq))
a prawa
((pr)−(qr))v((qr)−(pr))
nei da rady do tego cos podpowiedziec ?
17 lis 18:26
olislawiec: zreszta rozdzielnosc troszke inaczej wyglada
17 lis 19:15