Wyznacz dziedzine funkcji
Ija: czemu w tym przykładzie D∊R a nie D∊R/{−1,1}
17 lis 16:40
Radek:
Bo wartość bezwzględna nie może być ujemna !
|1|=1
|−1|=1
17 lis 16:42
Janek191:
Bo mianownik jest zawsze > 0 ; I x I ≥ 0 dla x ∊ R
D = R , a nie D ∊ R
17 lis 16:44
Ija: czyli:
1:x=−1− sprzeczne
2:−x=−1 ale ten drugi przykład możemy zapisać jako x=1 no i wtedy nie bedzie ujemne
17 lis 16:46
Ija: albo taki przykład
No to zajmujemy sie mianownikiem czyli x−2=0⇒ x=2 czyli D=R/{2} a w odp pisze D=<0;2)U(2;
∞)
17 lis 16:51
5-latek: w ostanim przykladzie jeszcze masz w liczniku pierwiastek stopnia pzrzystego a to co pod
pierwiastkiem musi byc ≥0 wiec wyznacz teraz dziedzine z tej funkcji
17 lis 16:53
Ija: 4√x≥0( )2
16x≥0|:16
x≥0
tak o?
17 lis 16:58
5-latek: Nie . Tu nic nie podnosisz do kwadratu . tak nie wolno
napisalem to co jest pod pierwiastkiem jest ≥0 a po jest x wiec x≥0 to x∊<0.∞) mamy 1
zalozenie drugie to ze mianownik nie rowna sie 0 wiec x−2≠0 to x≠2to teraz napisz sume tych
rozwiazan
17 lis 17:06
Ija: aha rozumiem a więc suma to <0;2)U(2;∞)
17 lis 17:10
Ija:
3−x≥0 ⇒x≤3
x+3≥0⇒x≥−3
D=<−3;3>
17 lis 17:14
Ija: f(x)=√4|x−2|−12+√|x−1|−2
4|x−2|−12≥0 v 4|x−2|≤−12
4x−8≥12 4x−8≤−12
x≥5 x≤−1
|x−1|−2≥0 v |x−1|≥2
x−1≥2 x−1≤−2
x≥3 x≤−1
D=( −∞;−1>u<5;+∞)
Dobrze to zrobiłem?
17 lis 18:02