trygonometria
dwójkowiec: mam obliczyć sin(α−β) i podane jest
α∊(π/2,π)
| | 6−2√10 | |
β∊(3/2π.2π). wyszło mi |
| |
| | 27 | |
mógłby mi ktoś sprawdzić czy mam dobrze bo nie posiadam odpowiedzi
17 lis 16:36
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
oraz rozpisz wzor sin (x−y)=...
17 lis 16:53
dwójkowiec: sin(α−β)=sinαcosβ−sinβcosα
sin
2α+cos
α=1
| | √5 | |
cosα=− |
| tu jakiś błąd wcześniej popełniłam |
| | 3 | |
| | √8 | |
i to samo z sinβ wyszło mi − |
| |
| | 3 | |
i wychodzi po korekcie
| | 2 | | 1 | | √5 | | √8 | | 2−6√10 | |
sin(α−β)=sinαcosβ−sinβcosα= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
17 lis 17:11
sushi_ gg6397228:
coś za dużo 6√10 ? skąd to wyszło
17 lis 17:15
dwójkowiec: a nie, będzie 2√10
17 lis 17:16
sushi_ gg6397228:
tak
17 lis 17:23
dwójkowiec: dziękuję
17 lis 17:23
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 lis 17:25