pytanie
tn: Czym jest obraz macierzy?
Czy jest to przestrzeń rozpięta przez kolumny
17 lis 16:36
Krzysiek: tak
17 lis 16:44
17 lis 16:46
Krzysiek: aby wyznaczyć jądro macierzy rozwiązujesz
AX=0
X=[x,y,z,t]T
0−wektor zerowy.
obraz macierzy to Lin{v1,v2,v3,v4}
vi −i−ta kolumna.
nie pamiętam ale czy rząd macierzy nie jest związany z obrazem macierzy?
w każdym razie możesz przecież rząd macierzy wyznaczyć np. za pomocą metody eliminacji gaussa.
17 lis 16:58
tn: jak wyznaczyć rząd maceirzy gaussem

Pokaż, jak policzyć to jądro
17 lis 17:02
Krzysiek: napisałem jak policzyć jądro.
rozwiązujesz układ równań:
x−y+3z+t=0
2x−y+z−2t=0
−4x+y+3+8t=0
aby to rozwiązać doprowadzasz do postaci schodkowej macierz i poza otrzymaniem jądra macierzy
poznasz też rząd macierzy.
17 lis 17:15
tn: Ok, ale czym jest dokłądnie ten wektor przez który mnożymy macierz szukając jadra ?
Czym on jest dokladnie ?
Musi być pionowy, mieć tyle kolumn co macierz wierszy ?
Czym on jest dokładnie ?
17 lis 17:58
Krzysiek: po prostu tak się szuka jądra macierzy,rozwiązując takie równanie.
Każdy taki wektor spełniający to równanie należy do jądra.
No tak, wymiar musi się zgadzać, przecież inaczej nie można byłoby pomnożyć macierzy.
17 lis 18:03
tn: Tzn, już kapuję.
Mam równanie, jak mam je rozwiązywać ?
Sprowadzić do schodkowej, ale co dalej ?
17 lis 18:12
tn: tzn, jak mi wyjdą te wektory ? Czym będą te wektorry?
17 lis 18:12
17 lis 18:14
Krzysiek: te wektory będą należały do jądra macierzy.
czyli to będą wektory np. v takie,że: Av=0
17 lis 18:17
tn: ok, powiem do jakiego doszedłem etapu:
mam uzależnienia:
x = 2z + 3t
y = 5z + 4t
z = z
t = t
co dalej ?
17 lis 18:59
Krzysiek: mi wyszło:
x=3a
y=4a
z=0
t=a
a∊R, parametr.
a co dalej to wtedy piszesz,że przykładowo u mnie
KerA=Lin{(3,4,01)}
17 lis 19:03
tn: hmm, ja sprawdzalem dwa razy
17 lis 19:07
Krzysiek: to jeśli masz dobrze to masz 2 parametry:
z=a
t=b
x=2a+3b
y=5a+4b
(x,y,z,t)=a(2,5,1,0)+b(3,4,0,1)
KerA=Lin{{(2,5,1,0),(3,4,0,1)}
17 lis 19:13
tn: no zaraz, dostajemy jako wynik wektor o 4 elementach, a w wyniku mnozenia dostajemy trzy
elementowy
Co jest grane?
17 lis 19:59
Krzysiek: ale przecież szukasz wektora postaci:
X=[x,y,z,t]T czyli o 4 elementach
17 lis 20:59