Dla jakich x funkcja posiada minimum lokalne
biedaczek: Dla jakich wartości parametru α∈(0,2π) funkcja
f(x)=sinα⋅x2−x+cosα
posiada minimum lokalne i wartość najmniejsza funkcji jest ujemna?
17 lis 16:13
mika: oblicz q − współrzędną y wierzchołka paraboli (wartość najmniejsza) i daj warunek by ułamek,
który wyjdzie był mniejszy od zera. Rozwiązaniem będą szukane wartości parametru α
q=−delta : 4a = (4sinαcosβ−1) : 4sinα < 0 , obie strony mnożymy przez 4sin2α i wyłączamy przed
nawias sinα, itd...
17 lis 17:06
biedaczek: a co z ekstremami? musze liczyc f'(x)
17 lis 22:52
wmboczek: to jeszcze trzeba dać warunek ramiona w górę i sinα≠0
17 lis 23:15