funkcja
Radek:
| | |x2−1| | |
Czemu rysując taki wykres f(x)= |
| |
| | x3−x | |
(−
∞,−1)
(−1,1)/{0}
(1,
∞) rysujemy w takich przedziałach ?
17 lis 15:59
Bizon:
... teraz widzisz? .... czy dalej

?
17 lis 16:01
Radek: Dziedzina ?
17 lis 16:03
Mila:
D:
x∊R\{0,−1,1}
17 lis 16:31
Radek:
| | |x−3| | |
A taki wykres f(x)= |
| |
| | x+1 | |
(−
∞,3) /{−1}
<3,
∞) ?
17 lis 16:39
Mila:

D:
R\{−1}
|x−3|=x−3 dla x≥3
|x−3|=−x+3 dla x<3 i x∊D
Dobrze napisałeś przedziały.
lub
| | −x+3 | |
f(x)= |
| dla x∊(−∞,−1)U(−1,3)⇔x∊(−∞,3)\{−1} |
| | x+1 | |
Do narysowania doprowadź zapisy do postaci kanonicznej.
17 lis 16:55
Radek:
Pierwszy jest (−∞,3> czemu nie może być (−∞,3) ?
17 lis 17:08
Radek: ?
17 lis 17:17