:)
nick:

czy dobrze to zrobiłem ?
17 lis 15:49
Krzysiek: nie, bo nie może być ujemna liczba pod pierwiastkiem kwadratowym.
17 lis 15:51
nick:

to co muszę zrobić ? "n" to jest nieskończoność
17 lis 15:56
Krzysiek: a normalnie nie umiesz napisać tylko rysujesz?
nie może być takiego przykładu. albo tam jest +n, albo n→−∞ .
17 lis 16:02
nick: lim gdzie x→−∞ 4/√20+4x ?
17 lis 16:06
nick: a co do rysowania przepraszam bardzo
17 lis 16:06
nick: lim x→−∞ −6/{2x2+5x} = ? nie umiem tego rozwiązać
17 lis 16:09
Krzysiek: 4/
√20+4x przecież znów x nie może zmierzać do −
∞ ...
17 lis 16:20
nick: to nie rozumiem dlaczego facetka z wykładu napisała mi żeby wyznaczyć dziedzinę i granice na
krańcach dziedziny skoro x nie może zmierzać do −∞
17 lis 16:23
nick: dziękuję za chęć udzielenia mi pomocy , doceniam to naprawdę
17 lis 16:23
Krzysiek: no to trzeba było od razu tak pisać..
na końcach dziedziny czyli przykładowo dla: 4/√20+4x
20+4x>0
x>−5
czyli liczysz granicę dla x→−5+
17 lis 16:26
nick: lim x→−∞ −6/{2x∧2+5x} = ?
D=(−∞;−5/2)∪(0;+∞) krańce dziedziny to −∞ i +∞ tak ? dobrze mówię ?
dla x→+∞ już rozwiązałem
dla x→−∞ nie wiem jak rozwiązać , ponieważ wyszło mi , że −6/∞−∞ ?
17 lis 16:44
Krzysiek: niestety nie wiem co to znaczy: {2x∧2+5x}
17 lis 16:46
nick: hmm przepraszam zapomniałem dopisać "p" p {2x∧2+5x}
17 lis 16:48
nick: bardzo prosze , siedzę godzinami nad matmą i nie mogę tego zrozumieć , proszę o odpowiedź
17 lis 17:12