Wyznacz liczbę a wielomianu w(x) : (x-1) gdzie reszta = 6
dumber: Cześć!
Mam prościutkie zadanie:
wyznacz liczbę a dla której reszta z dzielenia wielomianu w(x) = 2x4−6x2+ax+1 przez dwumian
x+1 jest równa −6
Mój sposób rozwiązywania:
W(−1)=−2+6+a−1+1 = −6
a = − 10
Odpowiedzi podają, że poprawnym rozwiązaniem jest 3. Mi natomiast wychodzi −10
Czy mógłby ktoś podać jakie jest poprawne rozwiązanie?
17 lis 15:35
Janek191:
W(−1) = 2*(−1)4 − 6*(−1)2 + a*(−1) + 1 = − 6
czyli
2 − 6 − a + 1 = − 6
a = 3
====
17 lis 15:39
dumber: Wielkie dzięki Janku!
17 lis 15:42