Proszę o pomoc
1533: Wyznacz zbiór wszystkich wartosci parametru m dla których dziedziną funkcji wymiernej
| | 1 | |
W(x)= |
| jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych |
| | mx4 + (m+1)x2 +2(m+1) | |
17 lis 15:33
1533: to założenie że mianownik ≠ 0
i co dalej?
trzeba rozpatrzyc sytuacje gdy za x2 wstawimy t?
i gdy a =0?
17 lis 15:34
5-latek: wydaje mi sie ze
m>0 i delta <0
17 lis 15:39
1533: Wie ktoś jak rozwiazać to zadanie?
17 lis 15:40
ICSP: Wystarczy aby dla m> 0 wielomian w mianowniku nie miał pierwiastków.
17 lis 15:42
1533: a przypadki gdy Δ=0 to x≤0 i wtedy też nie ma miejsc zerowych
17 lis 15:46
1533: a gdy m=0 to będzie taka postać x2+2
17 lis 15:47
1533: to jakie będą jeszcze założenia?
17 lis 16:01
xxyy: dlaczego m>0
21 lis 20:52
xxyy: wtedy parabola bedzie miała ramiona skierowane w gore i bedzie znajdowała sie nad osia ale
dlaczego to musi byc spełnione?
21 lis 20:54
xxyy: prosze o odpowiedz
21 lis 22:02