matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie trygonometryczne
krystian:
Jak rozwiązać takie równanie? sin(60
o
+x)=sin2x Wyszło mi że x=60
o
, ale jak wpisałem w wolfram alpha to wyszło że są aż 4 rozwiązania:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%28pi%2F3%2Bx%29%3Dsin2x#_=_
17 lis 15:20
ICSP:
sinα = sinβ ⇒ α = β + 2kπ v α = (180 − β) + 2kπ
17 lis 15:22