fizyka
Viel: Z wysokości h=10m upuszczono na ziemię pewien przedmiot o masie m=2kg. W momencie uderzenia o
ziemię jego szybkość wynosiła v=10m/s. Jaka praca została wykonana na pokonanie sił oporu
powietrza?
wiem tylko, że V0 = 0
17 lis 14:27
Viel: zerknie ktoś? wiem, że tu króluje matematyka, ale męczę się z fizyką przed sprawdzianem
17 lis 14:59
Hook: masz do tego wynik mnie wyszło coś takiego:
W=F*s
F=m*g
F=2kg*10m/s2=20N
W=20N*10m=200J
17 lis 15:08
Viel: wedlug odpowiedzi:
W0= m * (2gh− v2)=100J
−−
2
tyle, że w tym zbiorze często są bledne odpowiedzi
17 lis 15:11
Hook: w zbiorze mają rację w tym przypadku należy policzyć pracę z różnicy energii potencjalnej i
kinetycznej, na początku ciało ma energię potencjalną następnie kinetyczną
17 lis 15:18
Viel: mógłbyś mi to rozpisać?
17 lis 15:19
Saizou :
W=E
p−E
k
W=200−100=100J
17 lis 15:23
Hook: to co napisał(a) Saizou jest poprawnie oczywiście dopisz jednostki
17 lis 15:27
Cris: mógłby ktoś pomoc z zadaniem w ktorym musze je wykonac metoda drzewka ?
17 lis 15:28
Saizou : Hook to zależy jak Cię uczono zapisywać, mi wpajano że jednostek nie trzeba podczas
obliczeń wypisywać, wystarczy ją napisać na końcu wyniku
17 lis 15:31
Viel: Mogę spytać o jeszcze jedno zadanko:
kulka metalowa upuszczona z wysokości H uderza w poziomo rozpieta na ramie gazete i przebija
ją, tracac przy tym polowe swojej predkosci. Jaka jest najmniejsza wysokosc h z ktorej
upuszczona kulka przebije gazete?
(w odpowiedziach h=3/4H
17 lis 15:34
Nienor: W=Ekprzed gazetą − Ekpo gazecie
Energia potencjana kulki musi być co najmniej równa tej pracy.
mgh=W
17 lis 15:38
Viel: i co teraz mogę z tym zrobić?
17 lis 15:41
Nienor: mgh = W
| | m | |
mgH= |
| v2=Ekprzed gazetą |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Ekpo gazecie= |
| Ekprzed gazetą= |
| mgH |
| | 4 | | 4 | |
20 lis 20:23