i
BABAJAGA: −2*(−i)55 = ? ROZWIAZ ROWNANIE
17 lis 13:58
BABAJAGA: powinno byc (−i)55
17 lis 13:59
ICSP: (−i)55 = (−1)55 * i55 = ...
17 lis 14:00
BABAJAGA: −1*(i
2)
27*i=−1*−1*i=i
no wlasnie a z zad wynika ze powinno wyjsc +2i a nie −2i
17 lis 14:10
ICSP: = 2 * i55 = 2 * i52 * i = 2 * 1 * i = 2i
17 lis 14:17
BABAJAGA: nie rozumiem . pomozesz mi rozwiazac to rownanie :
−2*(−i)55 =
17 lis 14:20
ICSP: bo źle zrobiłem

−2 * (−i)
55 = (−2) * (−1)
55 * i
55 = (−2) * (−1) * i
52 * i
3 =
= 2 * 1 * −i = −2i
17 lis 14:21
BABAJAGA: no wlasnie wychodzi −2i a powinno +2i bo zadanie mam takie .
w(x)=x110−2x55+1 dziele przez wielomian p(x)=x2+1 ( z tego mam poerwiastki x1=i x2=−i
) i mam znalezc reszte bez wykonywania dzielenia . reszta bedzie r(x)=ax=b .
i podobno moge wstawic tylko jeden pierwiastek bo to liczby zespolone ale ja wstawilam dwa
pierwiatki i wyszly mi dwa rownania . i sa one inne a powinny byc identyczne
17 lis 14:27
BABAJAGA: no wlasnie wychodzi −2i a powinno +2i bo zadanie mam takie .
w(x)=x110−2x55+1 dziele przez wielomian p(x)=x2+1 ( z tego mam poerwiastki x1=i x2=−i
) i mam znalezc reszte bez wykonywania dzielenia . reszta bedzie r(x)=ax=b .
i podobno moge wstawic tylko jeden pierwiastek bo to liczby zespolone ale ja wstawilam dwa
pierwiatki i wyszly mi dwa rownania . i sa one inne a powinny byc identyczne
17 lis 14:27
BABAJAGA: i wyszly mi jakby dwa rozwiazania w ksiazce w rozwiazaniach jest jedno . i pisza ze mozna
wstawic tylko jeden pierwiastek ,
17 lis 14:30
ICSP: P(x) = x2 + 1 = 0 ⇒ x = ± i
W(x) = Q(x) * P(x) + R(x)
W(x) = Q(x) * (x2 + 1) + ax + b
Wypada policzyć W(i) oraz W(−i)
W(i) = 2i
W(−i) = −2i
Mamy zatem :
2i = ia + b
−2i = −ia + b
Skąd widać a = 2 oraz b = 0
R(x) = 2x
17 lis 14:41
BABAJAGA:
2i = ia + b
−2i = −ia + b
dokladnie a ja zamiast −2i=−ai+b pisalam −2i=ai+b
DZIEKUJE BO JUZ MI NIE DAWALO SPOKOJU TO ZADANIA . glupi blad. dzieki
17 lis 14:45