hej byłabym wdzięczna jeśli ktoś z was mógłby mi sprawdzić te całkę
ola1: x2sinxdx= u=x2 v'=sinx
u'2x v=−cosx
= −x2cosx−∫−2xcosx=−x2cosx+2∫xcosx= u=x v'=cosx
u'=1 v=sinx
−x2cosx+2(xsinx*sinx)=
−x2cosx+2xsinx*2sinx+c
17 lis 13:51
Krzysiek: na końcu źle ∫xcosxdx=xsinx−∫cosxdx
17 lis 14:00
ola1: nie rozumiem dlaczego na końcu wychodzi ∫xcosxdx=xsinx−∫cosxdx
17 lis 14:04
Krzysiek: też nie rozumiem

powinno być: xsinx−∫sinxdx
17 lis 14:06
ola1: to mnie pocieszyłeś

niedługo mam kolokwium z całek i tego nie ogarniam
17 lis 14:09
Mati_gg9225535:
dla mnie to tak wyglada:
∫ x
2sinx dx = | u= x
2 v' = sinx | = −x
2 cosx + 2 ∫ xcosx = | u = x v' = cosx | =
| u' = 2x v = −cosx | | u' = 1 v = sinx|
= −x
2 cosx + 2(xsinx − sinx) + C
17 lis 14:32