matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hej byłabym wdzięczna jeśli ktoś z was mógłby mi sprawdzić te całkę
ola1:
x
2
sinxdx= u=x
2
v'=sinx u'2x v=−cosx = −x
2
cosx−∫−2xcosx=−x
2
cosx+2∫xcosx= u=x v'=cosx u'=1 v=sinx −x
2
cosx+2(xsinx*sinx)= −x
2
cosx+2xsinx*2sinx+c
17 lis 13:51