Granice ciągów
maupka: 1) lima
n=?
| | 2 | | 4 | | 6 | | 4n | |
an= |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
17 lis 13:50
Mati_gg9225535: podbijam prośbę koleżanki/kolegi o podpowiedzi w liczeniu
17 lis 23:31
Mila:
1) Zapisać:
| 2+4+6+.............+4n | |
| = |
| n2+1 | |
w liczniku suma wyrazów ciągu aryt,
a
1=2 a
n=4n, r=2
Obliczyć sumę
S
2n i dalej już proste.
18 lis 00:19
Janek191:
| | 2 | | 4 | | 4n | |
1) an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n2 + 1 | | n2 + 1 | | n2 + 1 | |
Obliczamy sumę
2 + 4 + 6 + ... + 4n ciągu arytmetycznego
b
1 = 2 b
2n = 4n
więc
S
2n = 0,5*( 2 + 4n)*2n = 2n + 4n
2
zatem
| | 2n + 4n2 | | 2n + 4 | |
an = |
| = |
| |
| | n2 + 1 | | 1 + 1n2 | |
| | 0 + 4 | | 4 | |
lim an = |
| = |
| = 4 |
| | 1 + 0 | | 1 | |
n →
∞
18 lis 09:00