fizyka
Viel: jaką pracę wykonały siły ciężkości działające na swobodnie spadającą kulę o masie m= 1 kg w
drugiej sekundzie jej lotu?
jako wskazówkę w odpowiedziach mam podany wzór:
W= (mg2) *(t22 − t32)
−−−−−
2
podstawiłam za t2 2 s a za t3 3 s ale wtedy wynik jest ujemny
jakie wartości powinnam podstawić?
17 lis 13:43
Nienor: Praca siły grawitacyjnej w polu ziemskim jest ujemna. Chyba
17 lis 13:48
Saizou :
W=F*s*cosα w naszym przypadku α=0
W=F*s i F=m*a
W=m*a*s a=g
| | 1 | |
W=m*g*s Δs=s2−s1 s= |
| gt2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
W=m*g*( |
| gt22− |
| gt12) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1*102 | |
W= |
| (22−12)=50*3=150 J |
| | 2 | |
czy coś takiego, bo fizyki nie ogarniam
17 lis 13:52
Nienor: W=ΔE
Zmienia się energia kinetyczna pod wpływem siły ciężkości rośnie (w takim podejściu zmianę
energi potencjalnej traktujemy jak pracę).
E
k2+W=E
k3
v
3=v
2+gt
3=v
o+gt
2+gt
3, t
3=1s, konkretniej 3.
v
2=v
o+gt
2
v
o powinno się skrócić.
17 lis 14:16