Oblicz ;(
ignacy: Z kawałka drzewna w kształcie graniastosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego, gdzie długości
przyprostokątnych wynoszą 12cm i 16cm, a wysokość graniastosłupa ma 12√3cm, wytoczono walec
o największej objętości i tej samej wysokości co graniastosłup
a) oblicz objętość odpadów
b) oblicz pole powierzchni całkowitej walca
17 lis 13:37
dero2005:

a = 12
b = 16
h = 12
√3
__________________________
c=
√a2 + b2 =
√144 + 256 =
√400 = 20
| | a*b | | 192 | |
r = |
| = |
| = 4 |
| | a+b+c | | 48 | |
V
w = πr
2*h = 192π
√3 ≈ 602,88
√3
V
odp = V
g − V
w = 549,12
√3
P
cw = 2πr
2 + 2πrh = 2πr(r+h) =
17 lis 13:55