funckje kwadratowe
LIKI: Dla jakiej wartości parametru m, gdzie m ∊ C, równania x2 + mx + 8 = 0 i x2 + 3x − 10 = 0
mają wspólny pierwiastek?
17 lis 13:35
Mati_gg9225535:
policz najpierw pierwiastki drugiego równania, potem policz dla pierwszego deltę uzależnioną od
parametru i pierwiastki również uzależnione od parametru a następnie porównaj x1 i x2 z obu
równań
17 lis 13:37
LIKI: zrobiłem tak dokładnie jak mówisz i wyszło mi że pierwiastkami równania są x= 2 i x= −5
i z delty wyszło mi m ∊ (−∞; 4√2> ∪ <4√2; ∞) czyli pasuje mi i ten pierwiastek i ten
17 lis 13:41