Zadanie z Funkcji liniowej
Kuba: Miejscem zerowym funkcji liniowej jest liczba 3, a jej wykresem jest prosta L , prostopadła do
prostej 4x + 3y − 7=0 . wyznacz równanie prostej L .
Rozwiazywalem tak:
Równanie 4x + 3y − 7 = 0 i to przekształciłem y = − 4/3 x + 7/3 wiem ze dalej ma byc : ze
prosta L ma postac y = 3/4 x + b i własnie nie wiem skąd ten zapis się wziął .
Wiem ze dalej podstawiamy współrzędne (3,0) i otrzymujemy 0=3/4 x 3 + b , czyli b = −2/4 .
Równanie prostej L ma zatem postac y = 3/4 x − 2/4 .
Nie wiem własnie skąd sie wziął ten zapis y = 3/4 x + b i tez b = − 2/4 .
Z góry dziękuje za odpowiedz.
17 lis 13:27
Mati_gg9225535:
| | −1 | |
jak masz prostą y= ax+b1 to prosta prostopadła do niej ma postać zawszę y= |
| + b2 |
| | a | |
| | 4 | | 1 | | 3 | |
czyli w tym przypadku a = − |
| czyli − |
| = |
| |
| | 3 | | a | | 4 | |
| | 3 | |
i masz tę postać y = |
| x + b teraz podstawiasz punkt (3,0) za x=3 a za y=0 |
| | 4 | |
| | 3 | |
0 = |
| * 3 + b −> stąd wyliczasz b i masz rozwiązanie |
| | 4 | |
17 lis 13:35
Bizon:
| | 1 | |
a ten zapis wynika z warunku prostopadłości prostych a1=− |
| |
| | a2 | |
17 lis 13:36