r1 = I OK I = 2 cm
I A W I = I B W I = 2 √7 cm
β = I ∡ KOB I = 36o
Mamy
h2 + r2 = ( 2 √7)2 = 28 ⇒ h2 = 28 − r2
oraz
| r1 | |
= cos β | |
| r |
| 2 | |
= cos 36o | |
| r |
| 2 | 4 | |||
r = | ⇒ r2 = | |||
| cos 36o | cos2 36o |
| 3 + √5 | 3 + √5 | |||
Ponieważ cos 36o = √ | , to cos2 36o = | |||
| 8 | 8 |
| 4 | 32 | 32*(3 −√5) | ||||||||||
r2 = | = | = | = | |||||||||
| 3 + √5 | ( 3 +√5)*(3 − √5) |
| 96 − 32√5 | ||
= | = 24 − 8 √5 | |
| 9 − 5 |
| r1 | 2 | 1 | ||||
tg α = | = | = | ||||
| h | 2 √1 + 2√5 | √1 + 2√5 |
r1 = I OK I = 2 cm
I A W I = I B W I = 2 √7 cm
β = I ∡ KOB I = 36o
Mamy
h2 + r2 = ( 2 √7)2 = 28 ⇒ h2 = 28 − r2
oraz
| r1 | |
= cos β | |
| r |
| 2 | |
= cos 36o | |
| r |
| 2 | 4 | |||
r = | ⇒ r2 = | |||
| cos 36o | cos2 36o |
| 3 + √5 | 3 + √5 | |||
Ponieważ cos 36o = √ | , to cos2 36o = | |||
| 8 | 8 |
| 4 | 32 | 32*(3 −√5) | ||||||||||
r2 = | = | = | = | |||||||||
| 3 + √5 | ( 3 +√5)*(3 − √5) |
| 96 − 32√5 | ||
= | = 24 − 8 √5 | |
| 9 − 5 |
| r1 | 2 | 1 | ||||
tg α = | = | = | ||||
| h | 2 √1 + 2√5 | √1 + 2√5 |