matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Miś:
1*3+ 2*3
2
+ 3+*3
3
+....+n*3
n
lim
n3
n
n→
∞
17 lis 13:18
Krzysiek:
sumę w liczniku można policzyć np. tak:
1−x
n+1
∑
k=0
n
x
k
=
1−x
nx
n+1
−(n+1)x
n
+1
∑
k=1
n
kx
k−1
=
(x−1)
2
nx
n+1
−(n+1)x
n
+1
∑
k=1
n
kx
k
=x*
(x−1)
2
dla x=3,
n3
n+1
−(n+1)3
n
+1
∑
k=1
n
k3
k
=3*
4
albo rozbijasz na kilka sum ciągu geometrycznego: 3+3
2
+...+3
n
3
2
+...+3
n
... ... 3
n
po zsumowaniu otrzymasz sumę liczniku.
17 lis 13:26
mis:
Czyli granica jest
∞
?
18 lis 15:58