równania wymierne
misqowiec: liczby 1,−3 są jedynymi pierwiastkami równania
a)x3+2x2=3x
b)(x−1)2(x2+6x+9)=0
c)x3+3x2−x−3=0
d)(x+1)(x2−6x+9)=0
17 lis 13:02
5-latek: Rozwiazuj po kolei te rownania jak nie widzisz od razu odpowiedzi
17 lis 13:04
misqowiec: wiesz pod podstawienu wyszło mi że pasuje odrazu odp a a jest to błedna odpowiedź
17 lis 13:05
5-latek: Pewniwe tak
bo x3+2x2−3x=0 to x(x2+2x−3)=0 to x=0 lub x2+2x−3=0 wiec juz nie pasuje bo tu mamy
pierwiastekx=0 a ma my miec x=1 i x=−3
No to teraz b)
17 lis 13:09
5-latek: Moze jednak nie . Wezmy teraz d)ok?
17 lis 13:10
JenyMamNaImieJeny: zobacz na a) od razu widac ze 0 bedzie tez rozwiazaniem... Bo masz same X przy
wspolczynnikach..podsstaw 0 i odrazu jest rozwiazanie..
w d tez nie bo np w pierwszym nawiasie za x wstaw −1 i rownanie jest spelnione, a poza tym ty
nie masz podstawaic tylko je rozwiazywac....bo ianczej ci moze wyjsc co innego...
17 lis 13:11
misqowiec: no niby też pasuje bo jest jedynka a delta równa zero i wychodzi minus 3
17 lis 13:12
misqowiec: z pierwszego nawiasu jedynka z drugiego minus 3 wychodzi w b
17 lis 13:13
misqowiec: to było o podpunkcie b, a w d chyba na odwrót wychodzą wartości bo −1 i 3
17 lis 13:16
5-latek:
17 lis 13:16
misqowiec: wiesz już trochę głupiałem przy tych zadaniach bo dostałem 4strony a4 tych zadanek do zrobienia
i parę wyszło źle więc musiałem poprawić
17 lis 13:19
5-latek:
17 lis 13:20