Kiełbasa
Hajtowy: W szufladzie znajduje się 15 kartek ponumerowanych liczbami od 1 do 15.
Losujemy kolejno 5 kartek bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
numer trzeciej z wylosowanych kartek jest liczba podzielna przez 4 i jednocześnie numer piątej
jest liczba podzielna przez 5.
17 lis 13:01
Hajtowy: |Ω|=15*14*13*12*11 = 360 360
17 lis 13:02
Hajtowy: numer
czwartej z wylosowanych kartek!

Pomyłka przy przepisywaniu
17 lis 13:03
Hajtowy: W szufladzie znajduje się 15 kartek ponumerowanych liczbami od 1 do 15.
Losujemy kolejno 5 kartek bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
numer czwartej z wylosowanych kartek jest liczba podzielna przez 4 i jednocześnie numer piątej
jest liczba podzielna przez 5.
Tak brzmi poprawnie zadanie

|Ω|=15*14*13*12*11 = 360 360
17 lis 13:03
Saizou :
− 4 kartka ma być podzielna przez 4, zatem są to liczby {4,8,12}=3
− 5 kartka ma być podzielna przez 5, zatem są to liczby {5,10,15}=3
− 1 kartka − możemy wybrać 13 nr. kartek, bo nie te co są na 4 i 5
− 2 kartka − możemy wybrać 12 nr. kartek, bo nie te co są na 4,5,1
− 3 kratka−możemy wybrać 11 nr. kartek, bo nie te co są na 4,5,1,2
lAl=13*12*11*5*4
lΩl=15*14*13*12*11
| | 13*12*11*5*4 | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 15*14*13*12*11 | | 21 | |
czy jakoś tak
17 lis 13:10
Hajtowy: | 3 | |
| ma wyjść  |
| 70 | |
17 lis 13:10
Saizou : poprawka
lAl=13*12*11*
3*3
| | 13*12*11*3*3 | | 3*3 | | 3 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 15*14*13*12*11 | | 15*14 | | 70 | |
17 lis 13:11
Eta:
|A
1| = 3*3 ( bo trzy podzielne przez 4 i trzy podzielne przez 5
skoro dwie z tych dziewięciu już wybrane i reszta nie może się powtarzać
to zostaje | A
2|= 13*12*11
|A|= |A
1|*|A
2|= 9*13*12*11
| | 9*13*12*11 | |
P(A)= |
| = .......... |
| | 15*14*13*12*11 | |
17 lis 13:15
Eta:
Gdyby nie podana odp: to
Saizou ? ..........
17 lis 13:16
Eta:
To teraz podobne , tylko trzecia kartka z numerem podzielnym przez 3
a piąta z numerem podzielnym przez 5
Podaj rozwiązanie : )
odp: ........
17 lis 13:19
michu: Szebernascie
17 lis 13:22
Hajtowy: Chwilka, przeanalizuję to co napisaliście i spróbuję zrobić
17 lis 13:23
Hajtowy: lAl=13*12*11*4*3
| | 13*12*11*4*3 | | 13*12*12*11 | |
P(A)= |
| = |
| =...  |
| | 15*14*13*12*11 | | 15*14*13*12*11 | |
17 lis 13:26
Saizou :
to co Saizou.... ?
17 lis 13:27
Hajtowy: Eta tak ?
17 lis 13:28
Eta:
17 lis 13:31
Saizou :
Eto dwa przypadki rozważyć
17 lis 13:34
Hajtowy: | | 1 | |
Widziałem to zadanie  ma wyjść |
| bodajże  ale skąd ? XD |
| | 15 | |
17 lis 13:35
17 lis 13:44
Eta:
|A
1|= 5 |A
2|= 3
w obydwu powtarza się
15 !
|A|= 5*3−1= 14
teraz dokończcie .....
17 lis 13:53