matematykaszkolna.pl
Własności macierzy przyległości Mati: Witam, mam problem z zadaniem takiej treści: Macierz przyległości A pewnego grafu G o 12 wierzchołkach spełnia równanie: A2 − A − 2*I = 0 (a) Wyznacz wszystkie wartości własne macierzy A (wraz z krotnościami). (b) Ile krawędzi ma graf G ? (c) Ile trójkątów( K3) zawiera G? Proszę o wskazówkę, od czego zacząć, bo nie mam zielonego pojęcia. Głównym problemem jest to, że nie mam podanej macierzy przyległości albo samego grafu i nie wiem, jak w takim wypadku to się liczy. Dziękuje za pomoc
17 lis 12:56
Krzysiek: A1=−I A2=2I
17 lis 13:06
Krzysiek: nie wiem co to są macierze przyległości, więc może jakaś macierz odpada i zostaje jedna. W każdym razie mając macierz wyliczysz wartości własne.
17 lis 13:07
Mati: macierz przyległości to macierz sąsiedzwa. A mógłbyś rozpisać jak to wyliczyłeś z równania? Z resztą powinienem sobie poradzić. Dzięki wielkie
17 lis 13:19
Krzysiek: Δ=I2+8I=I2+8I2=9I2 (I=I2 ) Δ=3I
17 lis 13:34
Mati: tylko mam problem, bo b=−1 b2= 1, a skąd tam się wzięła macierz incydencj I?
17 lis 13:37
Krzysiek: równanie macierzowe, więc zamiast '1' jest I (macierze jednostkowa)
17 lis 13:38
Mati: wszystko w porządku, ale jak mam A=−I lub A=2*I to na przekątnej nie będzie zer, więc nie otrzymam macierzy sąsiedztwa.
17 lis 13:58
Mati: wszystko w porządku, ale jak mam A=−I lub A=2*I to na przekątnej nie będzie zer, więc nie otrzymam macierzy sąsiedztwa.
17 lis 14:00
Krzysiek: to niestety nie pomogę.
17 lis 14:04