Własności macierzy przyległości
Mati: Witam,
mam problem z zadaniem takiej treści:
Macierz przyległości A pewnego grafu G o 12 wierzchołkach spełnia równanie:
A2 − A − 2*I = 0
(a) Wyznacz wszystkie wartości własne macierzy A (wraz z krotnościami).
(b) Ile krawędzi ma graf G ?
(c) Ile trójkątów( K3) zawiera G?
Proszę o wskazówkę, od czego zacząć, bo nie mam zielonego pojęcia. Głównym problemem jest to,
że nie mam podanej macierzy przyległości albo samego grafu i nie wiem, jak w takim wypadku to
się liczy.
Dziękuje za pomoc
17 lis 12:56
Krzysiek: A1=−I
A2=2I
17 lis 13:06
Krzysiek: nie wiem co to są macierze przyległości, więc może jakaś macierz odpada i zostaje jedna.
W każdym razie mając macierz wyliczysz wartości własne.
17 lis 13:07
Mati: macierz przyległości to macierz sąsiedzwa. A mógłbyś rozpisać jak to wyliczyłeś z równania? Z
resztą powinienem sobie poradzić.
Dzięki wielkie
17 lis 13:19
Krzysiek: Δ=I2+8I=I2+8I2=9I2 (I=I2 )
√Δ=3I
17 lis 13:34
Mati: tylko mam problem, bo b=−1 b2= 1, a skąd tam się wzięła macierz incydencj I?
17 lis 13:37
Krzysiek: równanie macierzowe, więc zamiast '1' jest I (macierze jednostkowa)
17 lis 13:38
Mati: wszystko w porządku, ale jak mam A=−I lub A=2*I to na przekątnej nie będzie zer, więc nie
otrzymam macierzy sąsiedztwa.
17 lis 13:58
Mati: wszystko w porządku, ale jak mam A=−I lub A=2*I to na przekątnej nie będzie zer, więc nie
otrzymam macierzy sąsiedztwa.
17 lis 14:00
Krzysiek: to niestety nie pomogę.
17 lis 14:04