metoda eliminacji Gaussa
ryba: czy ten układ jest układem sprzecznym? stosujemy metode eliminacji Gaussa
| ⎧ | x − 2y + 3z − 4w = 4 | |
| ⎜ | y − z + w = −3 | |
| ⎨ | x + 3y − 3w = 1 |
|
| ⎩ | −7y + 3z + w = − 3 | |
17 lis 12:55
ryba: jednak nie jest sprzeczny, ale czy wyniki to:
?
17 lis 13:15
Krzysiek: nie podałeś sposobu rozwiązania,
ale aby sprawdzić czy to odpoweidź jest dobra wystarczy wstawić do równań i sprawdzić czy
zachodzą.
17 lis 13:16
ryba: właśnie coś tu nie wychodzi

sposób trochę za bardzo rozbudowany na zapis na forum ale może
ktoś rozwiąże i sprawdzi
17 lis 13:23
Krzysiek:
1 −2 3 −4 4
0 1 −1 1 −3
1 3 0 −3 1
0 −7 3 1 −3
w3:w3−w1
1 −2 3 −4 4
0 1 1 1 −3
0 5 −3 1 −3
0 −7 3 1 −3
teraz wyzerować drugą kolumnę
17 lis 13:30
ryba: zgubiłeś minusa przy w
3−w
1 drugi wiersz, 3 kolumna
dalej robiłem tak, że w
3 − 5w
2
1 −2 3 −4 4
0 1 −1 1 −3
0 0 2 −4 12
0 −7 3 1 −3
w
4+7w
2
1 −2 3 −4 4
0 1 −1 1 −3
0 0 2 −4 12
0 0 −4 8 −24
w
1+2w
2
1 0 1 −2 −2
0 1 −1 1 −2
0 0 2 −4 12
0 0 −4 8 −24
w
3:2 potem w
4+4w
3
1 0 1 −2 −2
0 1 −1 1 −2
0 0 1 −2 6
0 0 0 0 0 ←wykreślamy
w
2 + w
3 potem w
1 − w
3
1 0 0 0 −8
0 1 0 −1 4
0 0 1 −2 6
teraz mi wychodzi, że x=−8, w=−2,5, y=1,5; z= 2 ale dalej nie pasuje
17 lis 14:00
Krzysiek: x=−8
y−w=4
z−2w=6
x=−8
w=t
y=t+4
z=6+2t
t∊R (t−parametr, nieskończenie wiele rozwiązań,zależnych od 1 parametru)
17 lis 14:16
ryba: faktycznie, nie skupiłem się na parametrze chcąc usilnie rozwiązać każdą niewiadomą

dzięki
17 lis 14:28
ryba: jeszcze znalazłem błąd i teraz się zgadza: x=−8; y=w+3; z=2w+6; w∊R
17 lis 15:34