1) przypadek
proste k i l równoległe do osi OY
k: x=1 , l: x= 3 bo odległość między nimi wynosi 2
2)przypadek
k: y=ax+b i A(1.1)∊k ⇒ 1=a+b ⇒ b= 1−a
to k: y= ax+1−a
l: y=ax+c i B(3,2)∊l ⇒ 2=3a+c ⇒ c= 2−3a
to l : y= ax+2−3a
teraz odległość między miejscami zerowymi ( na osi OX) wynosi 2
czyli |x1−x2|= 2
miejsca zerowe
| a−1 | ||
dla k: ax+1−a=0 ⇒ x1= | , dla a≠0 | |
| a |
| 3a−2 | ||
dla l : ax+2−3a=0 ⇒ x2= | ||
| a |
| 1 | 3 | |||
k: y= | x+ | |||
| 4 | 4 |
| 1 | 5 | |||
l : y= | x+ | |||
| 4 | 4 |
1) przypadek
proste k i l równoległe do osi OY
k: x=1 , l: x= 3 bo odległość między nimi wynosi 2
2)przypadek
k: y=ax+b i A(1.1)∊k ⇒ 1=a+b ⇒ b= 1−a
to k: y= ax+1−a
l: y=ax+c i B(3,2)∊l ⇒ 2=3a+c ⇒ c= 2−3a
to l : y= ax+2−3a
teraz odległość między miejscami zerowymi ( na osi OX) wynosi 2
czyli |x1−x2|= 2
miejsca zerowe
| a−1 | ||
dla k: ax+1−a=0 ⇒ x1= | , dla a≠0 | |
| a |
| 3a−2 | ||
dla l : ax+2−3a=0 ⇒ x2= | ||
| a |
| 1 | 3 | |||
k: y= | x+ | |||
| 4 | 4 |
| 1 | 5 | |||
l : y= | x+ | |||
| 4 | 4 |