Oblicz granicę ciągu
Maverick: Hej robiłem sobie ćwiczenia do powtórki do kolosa i mam problem z jednym przykładem:
an=(3n+25n+2)n*(5n+33n+1)n i trzeba obliczyć jego granicę, strzelam że trzeba
korzystać z liczby e. Ale nie doszedłem do żadnej dobrej postaci by zastosować wzór na granicę
do e.
Będę wdzięczny za każdą pomoc, pozdrawiam
17 lis 12:37
Krzysiek: an*bn=(a*b)n
17 lis 12:39
Maverick: Z tego średnio działa chyba że się w rachunkach zamotałem...
17 lis 12:43
Krzysiek: w liczniku będziesz miał:
((3n+1)+1)((5n+2)+1)=(3n+1)(5n+2)+(3n+1+5n+2+1)
17 lis 12:47
Maverick: czyli dostanę coś takiego
(1+8n+4(5n+2)(3n+1))n
by wzór działał nie mogę mieć chyba w niewiadomej w liczniku ?
17 lis 12:52
Krzysiek: by wzór działał ułamek musi zmierzać do zera, tak jest więc jest ok.
(1+an)1/an→e gdy an→0
17 lis 12:55
Maverick: Dzięki w sumie racja !
A jaka twoim zdaniem ta granica być powinna ?
((1+8n+4(5n+2)(3n+1))1/an)x
gdzie x to wyrażenie by wykładnik był równy n. Nie mam pomysły jak to zapisać a wiadomo nie
można ex gdy w x są niewiadome
17 lis 13:10
Krzysiek: x=an*n
i liczysz granicę 'x'
17 lis 13:11
Maverick: Sorry pomyłka gdy licznik jest większy nie można wyszło mi że
granica to e8/15
17 lis 13:12
Maverick: Dzięki wielkie za pomoc !
17 lis 13:13