samouczek: wykaż, że liczba postaci n44 + n32 +n24, gdy n∊N jest kwadratem liczby
naturalnej. Wyciągnąłem n22 przed nawias i doszedłem do postaci.
n22(n22+n+12) mógłby ktoś wytłumaczyć jak zrobić ten dowód?
17 lis 12:28
Krzysiek: zamiast wyciągać przed nawias to do wspólnego ułamka w liczniku masz:
n
4+2n
3+n
2=n
2(n
2+2n+1)=n
2(n+1)
2=[n(n+1)]
2 , w mianowniku masz 4=2
2
| | n(n+1) | |
czyli ( |
| )2 , teraz pytanie czy liczba w nawiasie, zawsze jest naturalna. |
| | 2 | |
17 lis 12:36
samouczek: jeżeli trzeba to wykazać to zapewne jest ale dlaczego?
17 lis 12:38
Krzysiek: n(n+1)
jak 'n' jest parzyste to dzieli się przez 2, jak nie jest to n+1 jest parzyste i dzieli się
przez 2.
17 lis 12:41
Maverick: Krzysiek już Ci udowodnił... teraz kwestia czy naturalna...
iloczyn dwóch kolejnych liczby naturalnych jest podzielny przez 2 więc dostajemy liczbę
naturalną.
Czyli co było do okazania
17 lis 12:42
samouczek: nie rozumiem dlaczego tam jest +2n3?
17 lis 12:42
Maverick: Do wspólnego mianownika dajesz i musisz pomnożyć przez 2
17 lis 12:44
samouczek: ok, zrobiłem to już po swojemu, tak jak napisałem wyżej. Końcowa postać wyszła ta sama.
Dziękuje za wyjaśnienia.
17 lis 12:46