macierz, parametr
Mati_gg9225535:
Hej,
mam do policzenia rząd macierzy w zależności od parametru a i nie moge nic wymyśleć z tym,
proszę o podpowiedź

| a−1 2 1−a 1|
| 4 8−a −4 4|
| a 2a −1 a|
17 lis 12:23
Krzysiek: skorzystałbym z metody eliminacji Gaussa, ale wcześniej uwzględnił przypadek a=0.
17 lis 12:28
wredulus_pospolitus:
1) RzA ≤ 3 dla dowolnego 'a' <−−− uwaga ogólna
2) przekształć trochę macierz
| a−1 2 1−a 1|
| 4 8−a −4 4|
| a 2a −1 a|
w (K
1 = K
1 − K
4 i K
2 = K
2 − 2*K
4 i K
3 = K
3 + K
4)
| a−2 0 2−a 1|
| 0 −a 0 4|
| 0 0 a−1 a|
a następnie w (K
3 = K
3 + K
1)
| a−2 0 0 1|
| 0 −a 0 4|
| 0 0 a−1 a|
tutaj już chyba szybko, łatwo i przyjemnie będzie Ci wyznaczyć ... prawda
17 lis 12:29
Mati_gg9225535:
na pewno łatwiej

doszedłem do podobnej postaci tylko zamiast "a" w ostatnim wierszu miałem
"1" ale moze to moj blad rachunkowy, teraz jeszcze takie pytanko, czy moge sobie stosowac w
jednym przykladzie najpierw np odejmowanie wierszy a w drugim przejsciu dzialac na kolumnach?
czy jak zajmuje sie kolumnami to juz wierszami nie i odwrotnie?
17 lis 12:33
wredulus_pospolitus:
szczerze mówiąc ... to nie pamiętam ... chyba przy rzędzie można 'mieszać' kolumny z wierszami
... a przy wyznaczniku już nie .... ale to musisz sprawdzić
17 lis 12:37
wredulus_pospolitus:
ale to raczej nie ma sensu ... dalszych przekształceń z formy którą podałem (sprawdź czy dobrze
wszystko poodejmowałem ... bo się mogłem pomylić)
17 lis 12:38
Mati_gg9225535:
jest dobrze poodejmowane, poszukam o tym mieszaniu działań na wierszach i kolumnach, a to moze
jeszcze do tych przekształcen Twoich, na koncu jeszcze np k4 − k3 ?
i moge kolumny zamieniać tutaj miejscami prawda?
17 lis 12:41
Mati_gg9225535:
jak na moje oko to ten rząd zawsze bedzie =3
17 lis 12:47
Mati_gg9225535:
a znacie jakąś stronę gdzie mogę poczytać o tym jakie operacje wierszowe/ kolumnowe mogę
wykonywać i kiedy? tak napisaną przystępnie
17 lis 13:04
Mati_gg9225535: może ktoś teraz coś dorzuci swojego
17 lis 18:02