Rozłóż trójmian kwadratowy na czynniki
;): Rozłóż trójmian kwadratowy na czynniki
a) 2x2−9
b)16x2−81/4
c)9x2−25
17 lis 12:02
5-latek: wszystkie te trojmiany kwadratowe rozkladasz wsdlug wzoru skroconego mnozenia
a2−b2=(a+b)(a−b)
17 lis 12:07
;): a możesz mi to zrobić?
17 lis 12:09
5-latek: Nie ale moge pomoc

np c) mamy tak wedlug tego wzoru nasze a
2=9x
2 i b
2=25
My potrzebujemy do tego wzoru ile wynosi a i ile wynosi b
To napisz ile =a i ile =b
17 lis 12:16
;): a= nie wiem
b=5
17 lis 12:18
wredulus_pospolitus:
9x
2 = 9*x
2 = ...
9 = (jaka liczba)
2
17 lis 12:19
;): 4,5
17 lis 12:20
52: 3*3=9 taka mała podpowiedź
x2=x*x
25=y2
to y= ?
17 lis 12:21
;): 9x2−25= (3x)2−52=(3x−5) (3x+5)
Tak?
17 lis 12:23
52: Dokładnie
17 lis 12:24
;): A jest jakaś różnica jak jest wyrażenie najpierw z x później bez (3x−5) bo na lekcji w każdym
przykładzie odwracaliśmy liczby żeby najpierw wyrażenie było bez x później z x (5−3x)
17 lis 12:26
5-latek: Ile wynosi a . nasze a 2= wlasciwy zapis powinien byc taki 9*x2 ale dla skrocenia pisze
sie 9x2 wiec mamy tutaj iloczyn dwoch czynnikow jeden to 9 a drugi to x2
Musimy tutaj wykorzystac wzor (dla odroznienia od ai b ) napisze (c*d)2=c2*d2 czyli
bedziemy mieli tak (c*d)2=9* x2 czyli jak liczba podniesiona do kwadratu da 9? i jaka
liczba podniesina do kwadratu da x2?
17 lis 12:27
;): 32
1x2
17 lis 12:33
;): Przykład a
2x2−9=(2x)2−32=(2x−3) (2x+3) Dobrze?
17 lis 12:36
5-latek: Zle bo (2x)2=4x2
Ale ile wynosi (√2)2?
17 lis 12:42
;): 2
17 lis 12:42
5-latek: Dokladnie bo bo zobacz (√2x)2=√22*x2=2x2
Wiec rozpisz teraz ten troj mian
A potem napisz rozklad takiego trojnianu
5x2−49
6x2−36
17 lis 12:47
;): Dzięki za tłumaczenie ale to nie dla mnie zawsze byłam słaba z matmy dla mnie tłumaczenie jej
to jak nauka chińskiego języka
17 lis 13:08
krystek: Δ2−Ω2=(Δ+Ω)(Δ−Ω)
i teraz x2−4=x2−22= podstaw wg wzoru
2−x2=(√2)2−x2= rozpisz
17 lis 13:13
5-latek: to bedzie tak
2x
2−9=(
√2x−3)(
√2+3)
A na to to juz nic nie poradze
17 lis 13:15