Parzystość i nieparzystość funkcji
ViVa: Przedstaw funkcję w postaci sumy funkcji parzystej i nieparzystej:
f(x)=1−x
3−x
4−2x
5
Sprawdziłam, że to nie jest ani funkcja parzysta, ani nieparzysta, więc jak to zrobić

?
17 lis 11:50
wredulus_pospolitus:
1−x4 <−−− funkcja parzysta
−x3−2x5 <−−− funkcja nieparzysta
xα jest:
parzyste jeżeli α parzyste
nieparzyste jeżeli α nieparzyste
17 lis 11:54
ViVa: Aha... dzięki

A jak udowodnić, że każdą funkcję można przedstawić w postaci sumy funkcji parzystej i
nieparzystej ? Wie ktoś z Was może i podzieli się tą wiedzą?
17 lis 22:33
PW:
g(x) = f(x) − f(−x)
jest funkcją nieparzystą, bo
g(−x) = f(−x) − f(−(−x)) = f(−x) − f(x) = −[f(x) − f(−x)] = −g(x).
h(x) = f(x) + f(−x)
jest funkcją parzystą, co jest oczywiste.
Tak więc
| | 1 | | 1 | |
jest sumą funkcji nieparzystej |
| g(x) i parzystej |
| h(x). |
| | 2 | | 2 | |
18 lis 18:20
PW: Jeszcze mała uwaga. Nie "każdą funkcję". Dowód jest poprawny gdy ma sens f(−x), a więc
dziedzina funkcji musi być symetryczna względem zera.
18 lis 18:23
ViVa: Dzięki wielkie, bo się zastanawiałam jak to pokazać, a to jest takie ciekawe, dziękuję
serdecznie
19 lis 23:04