Zbieżność
Baz: Witam.
| | −1n+1 | |
Czy mogę licząc zbieżność takiego szeregu ∑ |
| , gdy liczę je z Lebinitz'a użyć |
| | ln(n+2) | |
kryterium porównawczego dwukrotnie
| | −1n+1 | | 1 | |
∑| |
| |= |
| |
| | ln(n+2) | | ln(n+2) | |
Wykazuję wtedy rozbieżność
I teraz jeszcze raz użyć porównawczego i zapisać w ten sposób:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| * |
| I wtedy na mocy tego, że jest to szereg harmoniczny |
| n+1 | | 2n | | 2 | | n | |
| | 1 | |
stwierdzić, że szereg |
| jest rozbieżny i dalej sprawdzać zbieżność warunkową dla |
| | ln(n+2) | |
17 lis 11:45
Krzysiek: na pewno masz −1n+1=−1 ?
może jest (−1)n+1
jeżeli to drugie to ok, wykazane jest,że szereg nie jest bezwzględnie zbieżny.
Teraz sprawdź z kryterium Leibniza czy jest warunkowo zbieżny.
17 lis 12:07
Baz: Jest oczywiście z () mój błąd. Dziękuję za odpowiedź
17 lis 12:10