matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
alfa i omega:
granica
x
2
−1
lim
x−>1
−
(
)
|x−1|
x
2
−1
lim
x−>1
+
(
)
|x−1|
17 lis 11:42
wredulus_pospolitus:
wskazówka x
2
−1 = (x−1)(x+1) |x−1| = x−1 dla x−> 1
+
|x−1| = −(x−1) dla x−> 1
−
17 lis 11:44