oblicz
[N[ELO]]: Oblicz: ( co robię źle?)
|2x+2|+3x=|x|+2
1)2x+2+3x=x+2 lub 2)2x+2+3x=−x+2 lub 3)−2x−2+3x=x+2 lub 4)−2x−2+3x=−x+2
1)2x+2+3x=x+2 ==> 4x=0 ==> x=0
2)2x+2+3x=−x+2 ==> 6x=0 ==>x=0
3)−2x−2+3x=x+2 ==>brak rozw.
4)−2x−2+3x=−x+2 ==> 2x=4 ==> x=2
odpowiedzi to x∊{0;2) a odp ma być x=0. Co mam źle?
17 lis 11:31
wredulus_pospolitus:
1) gdzie są warunki

kiedy który przypadek
17 lis 11:34
[N[ELO]]: rozważyłem wszystkie możliwość. Źle zrobiłem?
17 lis 11:36
wredulus_pospolitus:
nie napisałeś kiedy który warunek ma miejsce
np.
1) )2x+2+3x=x+2 , gdy 2x+2≥0 ⋀ x≥0, czyli x≥−1 ⋀ x≥0, czyli dla x≥0
analogicznie pozostałe
i wynik jaki Ci wyjdzie dla danego przypadku sprawdzasz z tym warunkiem początkowym
17 lis 11:37
[N[ELO]]: ahaa dzięki wielkie
17 lis 11:40
[N[ELO]]: 1)2x+2+3x=x+2 gdy |2x+2|>=0 i |x|>=0
2)2x+2+3x=−x+2 gdy |2x+2|>=0 i |x|<0
3)−2x−2+3x=x+2 gdy |2x+2|<0 i |x|>=0
4)−2x−2+3x=−x+2 gdy |2x+2|<0 i |x|<0
1)2x+2+3x=x+2 ==> 4x=0 ==> x=0
2)2x+2+3x=−x+2 ==> 6x=0 ==>x=0
3)−2x−2+3x=x+2 ==>brak rozw.
4)−2x−2+3x=−x+2 ==> 2x=4 ==> x=2 czyli to się nie zgadza?
17 lis 11:44
wredulus_pospolitus:
tak ... czyli to ostatnie się nie zgadza
stąd −> rozwiązanie: x=0
17 lis 11:55