funkcja
tosia: dla jakich wartości parametru m równanie x2+2(m−3)|x|+m2−1=0 ma 3 różne rozwiązania? dla
znalezionej wartości parametru m podaj rozwiązania tego równania
17 lis 11:29
wredulus_pospolitus:
x2+2(m−3)|x|+m2−1=0 => :
1) x2+2(m−3)x+m2−1=0 dla x≥0
2) x2−2(m−3)x+m2−1=0 dla x<0
i rozwiązujesz te dwa wielomiany dla takich warunków początkowych 'x'
17 lis 11:36
tosia: tak, tyle wiedziałam

ale potem co z tym robię?
17 lis 12:04
Lorak: Masz może odpowiedź do tego?
Żeby były 3 różne rozwiązania, to te 2 wielomiany muszą mieć 2 pierwiastki, z których jedno
jest równe 0. Chyba innej opcji nie ma − przynajmniej tak mi się wydaje.
Więc wystarczyłby warunek
m2−1=0
czyli m=1 lub m=−1
Ale to tylko taki mój pomysł, mogę się mylić.
17 lis 13:25