matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Natężenie wewnętrzne kuli
Ja:
Kula o promieniu R naładowana równomiernie ładunkiem o gęstości objętościowej <ro>. Oblicz natężenie wewnętrzne kuli i sporządź wykres zależności E(R).
17 lis 11:24
Nienor:
Prawo Gaussa znasz
Hmm...
Q
∫
S
EdS=
ε
o
Q
ES=
ε
o
Q
4πr
2
E=
ε
o
Q
Q
4
ρ=
=
⇒ Q=
πr
3
ρ
V
4
πr
3
3
3
4
πr
3
ρ
3
4πr
2
E=
ε
o
ρ
E=
r
3ε
o
17 lis 13:13