Przyspieszenie kątowe
Nic: Krążek o promieniu R umocowano do sufitu. Na krążek ten nawinięto nić
(nieważką i nierozciągliwą), na której końcu umocowano masę m. Oblicz, z jakim
przyspieszeniem kątowym będzie obracał się krążek, jeśli masa M będzie spadała
w dół. Wykonaj rysunek. Moment bezwładności wzg osi obrotu wynosi 1/2 MR2.
17 lis 11:22
Krzysiek:

z drugiej zasady dynamiki Newtona dla ciężarku:
ma=mg−N (1)
z drugiej zasady dynamiki dla ruchu obrotowego:
M
→=Iε (2)
M
→=RN (3)
z (2),(3),(4)otrzymujesz równanie:
a=Rε (6)
i z układu równań (1),(5),(6), wyznaczasz niewiadome: a,ε,N
17 lis 11:58
Krzysiek:

z drugiej zasady dynamiki Newtona dla ciężarku:
ma=mg−N (1)
z drugiej zasady dynamiki dla ruchu obrotowego:
M
→=Iε (2)
M
→=RN (3)
z (2),(3),(4)otrzymujesz równanie:
a=Rε (6)
i z układu równań (1),(5),(6), wyznaczasz niewiadome: a,ε,N
17 lis 11:58