równanie prostej przechodzącej przez punkt A
Abso: Mam problem z jednym zadaniem,
Wypisz równanie prostej, przechodzacej przez punkt A, która jest równoległa do
{x = α1t + β1
{y = α2t + β2
gdzie:
A(−3, 1)
α1 = 2
β1 = −2
α2 = 0
β2 = 1
Oto moja próba:
{x = α1t + β1
{y = α2t + β2
{x = 2t−2
{y = 1
mógłby mi ktoś doradzić co mogę dalej zrobić? :<
17 lis 10:51
Krzysiek: jeżeli ma być równoległa do tej prostej to α1 i α2 będą takie same.
A=(−3,1)
czyli β1=−3
β2=1
równanie szukanej prostej to:
{x=−3+α1t
{y=1+α2t
17 lis 11:19