Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli
kamczatka: Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli trójkąt na dwa
mniejsze trójkąty. Uzasadnij, że otrzymane trójkąty są podobne.
Byłoby to proste gdyby ta wysokość przecinała bok w połowie a tego w zadaniu nie ma.
17 lis 10:45
Piotr 10:

IADI=
√x*y
h=
√x*y
| IDBI | | y | | √y2 | | √y | |
| = |
| = |
| = |
| |
| IADI | | √x*y | | √x*y | | √x | |
| IADI | | √x*y | | √y | |
| = |
| = |
| |
| ICDI | | √x2 | | √x | |
Stosunek dwóch długości boków Δ ADB do ΔADC jest stały. I∠ADBI=I∠ADCI. Na podstawie cechy bkb
ΔADB ≡ ΔADC
17 lis 11:03
kamczatka: ok dzięki.
17 lis 11:09