.
Piotr 10: Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n) w którym a
1+a
4= −66 i a
3−a
5= −8. Wyznacz liczbę
n
tak aby suma
n początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu była najmniejsza. Oblicz tę
najmniejszą sumę.
a
1+a
4=−66
a
3−a
5=−8
a
1=a
a+a+3r=−66
a+2r−(a+4r)=−8
2a+3r=−66
a+2r−a−4r=−8
2a+3r=−66
−2r=−8
2a+3r=−66
r=4
2a+3*4=−66
2a+12=−66
2a=−78
a= −39
a
1= − 39
a
n=a
1+(n−1)*r= −39+(n−1)*4= −39+4n−4=−43+4n
| | a1+an | | (−39−43+4n) | | (−82+4n) | |
Sn= |
| *n= |
| *n= |
| *n= (−41+2n)*n=(2n−41)*n=2n2−41n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
f(n)=2n
2−41n
Hmm, gdzie robię błąd
17 lis 10:38
Piotr 10:
17 lis 11:20
wredulus_pospolitus:
1)
sprawdzenie:
a1 = −39
r=4
więc:
a3 = −39+8 = −31
a4 = −27
a5 = −23
a1 + a4 = −39 − 27 = −66 ok
a3 − a5 = −31 − (−23) = −8 ok
17 lis 12:33
wredulus_pospolitus:
| a1 + an | | 2a1 + (n−1)*r | | −78 + 4n − 4 | |
| *n = |
| *n = |
| *n = (−41 + 2n)*n |
| 2 | | 2 | | 2 | |
f(n) = 2n
2 − 41n
n
w = 10,25 ok
czyli sprawdzasz ... czy dla n=10 czy dla n=11 będzie mniejsza suma
17 lis 12:35
Piotr 10: Dla n=10 będzie najmniejsza suma S10= − 210 , dla n=11 S11=−209
−210 < −209
ODP: n=10 S10=−210 OK?
17 lis 15:34