17 lis 10:31
Bizon:
... to może zacznijmy od tego a jakim zadaniu mówimy

?
|x−1|+|x+3|=5 czy |x−1|+|x+3|≤6
W tamtym zadaniu
irena zrobiła błąd w pierwszym przedziale
17 lis 10:59
XD: wytłumacz mi czemu to równanie tak wygląda i co można z niego policzyć
|x−1|+|x+3| = 5
17 lis 11:02
Bizon:

... jeśli jest ro równanie |x−1|+|x+3|=5
to:
1
o
dla x<−3
−x+1−x−3=5 ⇒ −2x=7 ⇒ x=−3,5
czyli w tym przedziale rozwiązaniem jest x=−3,5 (punkt)
Pozostałe przedziały pozostawiam Tobie
Dla ułatwienia rozwiązanie graficzne
ROZWIĄZANIEM SĄ PUNKTY (wartości x)
17 lis 11:14
Bizon:
W zadaniach typu |x−1|+|x+3|≤5 ... rozwiązaniem najczęściej jest przedział (przedziały)
17 lis 11:16
XD: i jest ich kilka i je się jakos sumuje czy jak
17 lis 11:19
XD: a tak po za tym to kolejny przedział to 1>x>−3 czy 1≥x>−3 ?
17 lis 11:24
XD: wg nie ma rozwiązan jakos −x+1+x+3=5 ? 0=1 ? co w takim przypadku ?
17 lis 11:26
Bizon: −3≤x<1
17 lis 11:27
Bizon:
... jeśli sprzeczność ... to nie ma rozwiązań
17 lis 11:28
XD: i mam 2 rozwiązania i co one oznaczają?
takie są x= −3,5 x= 1,5
17 lis 11:32
Bizon:
... patrz rysunek −

To są Twoje rozwiązania
17 lis 11:42