Oblicz
[N[ELO]]: Oblicz:
(√4−√15−√4+√15)2
17 lis 10:20
[N[ELO]]: Proszę o wskazówkę
17 lis 10:20
Krzysiek: wzory skróconego mnożenia znasz?
(a−b)2=a2−2ab+b2
(a−b)(a+b)=a2−b2
17 lis 10:21
[N[ELO]]: znam co nie znaczy, że widzę
17 lis 10:26
Krzysiek: a=√4−√15
b=√4+√15
17 lis 10:26
[N[ELO]]: czyli (√2−4√15−czyli √2+4√15)2
17 lis 10:30
[N[ELO]]: zamiast 2 czyli miało być −
17 lis 10:31
Krzysiek: (a−b)2=a2−2ab+b2
a=√4−√15
b=√4+√15
zatem (a−b)2=4−√15−2*√4−√15*√4+√15+4+√15
i teraz: √4−√15*√4+√15=√(4−√15)(4+√15)
wyliczasz korzystając z drugiego wzoru który podałem
17 lis 10:36
[N[ELO]]: mogę prosić o początek obliczeń?
17 lis 10:37
Krzysiek: ale jakich obliczeń? skorzystałem tylko ze wzoru skróconego mnożenia
no i (√x)2=x
17 lis 10:43
[N[ELO]]: czyli z tego co napisałeś wyszło (8−|a2−b2|)2
17 lis 10:44
[N[ELO]]: dobrze jest na razie?
17 lis 10:44
[N[ELO]]: yyy
17 lis 10:48
Krzysiek: nie. skąd ten nawias i potęga na końcu?
policz: (4−√15)(4+√15) korzystając ze wzoru skróconego mnożenia,albo normalnie każdy przez
każdy i potem policz z tego pierwiastek i to będzie koniec zadania.
17 lis 10:48
[N[ELO]]: 49 to wynik?
17 lis 10:48
[N[ELO]]: wynik ma być równy 6
17 lis 10:51
[N[ELO]]: a co się stało z 4−√2 i 4+√2 to jest 8 a tego tam nie masz
17 lis 10:56
Krzysiek: i wychodzi 6.
jeszcze raz pytanie, ile wynosi:
(4−√15)(4+√15)
17 lis 11:00
[N[ELO]]: 1
17 lis 11:00
[N[ELO]]: ok już rozumiem dzięki
17 lis 11:02