.
Piotr 10: Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊R, dla których pierwiastki wielomianu
W(x)=(x2−10x+16)(x−m) są trzema kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego.
(x2−10x+16)(x−m)=0
x2−10x+16=0
(x−5)2−32=0
(x−5−3)(x−5+3)=0
x=8 v x=2
(x−2)(x−8)(x−m)=0
I przypadek, gdy
2 , 8 , m
Wtedy m=8*4=32, bo 8:2=4 a ,więc q=4
II przypadek, gdy
2 , m , 8
Wtedy m=2, bo 8=2*q2⇒q=2 v q=−2(odpada bo ma być rosnący)
III przypadek, gdy
m , 2 , 8
Wtedy m=0,5, bo 8=2*q, a więc q=4
ODP: m∊{ 0,5 ; 2 ; 32}
Proszę o sprawdzenie
16 lis 23:30
sushi_ gg6397228:
chyba miało być m=4 −−> II przypadek
16 lis 23:32
Piotr 10: W II przypadku powinno być m=4
16 lis 23:33
Piotr 10: Tak właśnie zauważyłem, a poza tym wszystko ok ?
16 lis 23:33
Piotr 10: ?
16 lis 23:51
Piotr 10:
17 lis 10:16
krystek: gdybyś zapisał:
I; 8
2=2*m⇒m=32
II :m
2=16 ⇒m=4 lub m=−4 (odpada)
| | 1 | |
III :22=m*8⇒ m= |
| i łatwiej wg mnie |
| | 2 | |
17 lis 10:33
Piotr 10: Dzięki
17 lis 10:35