obliczyć równanie logarytmiczne
??? : obliczyć:
log5(3x−11)+ log5 (x−27)=3+ log5 (8)
dziedzina to x∊(27, +∞)
Ja robię to tak:
(3x−11)(x−27)=125 razy 8
niestety potem pierwiastek delty mi nie wychodzi, a w odpowiedziach jest liczba całkowita
16 lis 23:19
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
16 lis 23:25
ICSP: x = 37
Rozpisz to powoli. Ewentualnie napisz jaki trójmian kwadratowy Ci wyszedł
16 lis 23:26
5-latek: no i wychodzi liczba calkowita
licz jeszce raz
16 lis 23:27
??? : faktycznie, zrobiłem banalny błąd, nie wpisując x w jednym miejscu, potem reszta była już
kwestią tego błędu
16 lis 23:30