znajdz liczby
1LO: proszę o pomoc... Suma dwóch liczb wynosi 10, a różnica odwrotności liczby mniejszej i
większej jest równa iloczynowi odwrotności tych liczb. Co to za liczby?
16 lis 23:03
sushi_ gg6397228:
zapisz
różnica odwrotności liczby mniejszej i większej jest równa iloczynowi
odwrotności tych liczb
to za pomoca wzoru
16 lis 23:05
1LO: sushi... a możesz spojrzeć do mique? bo tam już trochę jest...ale gubię się...
16 lis 23:17
Janek191:
x + y = 10 ; x > y
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| * |
| / * x*y |
| y | | x | | y | | x | |
y = 10 − x
x − y = 1
x − ( 10 − x) = 1
2 x − 10 = 1
2x = 11
x = 5,5
=====
y = 10 − 5,5 = 4,5
==============
16 lis 23:40
1LO: no to po przecinku tak nie bardzo mi się podobało...ale skoro tak musi być...
dziękuję
16 lis 23:59