funkcja
Maciek: 3. Funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 8 jej
kwadratu.
a) Uzasadnij, że jeśli n jest liczbą nieparzystą , to f(n) = 1
b) Wyznacz zbiór wartości funkcji f
c) Ile miejsc zerowych należących do przedziału <0;80> ma funkcja f.
16 lis 22:53
Janek191:
a) n = 2 k − 1
n2 = (2 k − 1)2 = 4 k2 − 4 k + 1
więc
f( n) = f( 4 k2 − 4 k + 1) = 1 , bo 4 k2 − 4 k jest podzielna przez 8
16 lis 23:57
irena_1:
b)
(8n)2 − reszta 0
(8n+1)2=(64n2+16n)+1 − reszta 1
(8n+2)2=(64n2+32n)+4 − reszta 4
(8n+3)3=(64n2+48n+8)+1 − reszta 1
(8n+4)2=(64n2+64n+16) − reszta 0
(8n+5)2=(64n2+80n+24)+1 − reszta 1
(8n+6)2=(64n2+96n+32)+4 − reszta 4
(8n+7)2=(64n2+112n+48)+1 − reszta 1
ZWf={0, 1, 4}
c)
Resztę równą 0 dają wszystkie liczby podzielne przez 4.
W przedziale <0; 80> jest 21 liczb podzielnych przez 4.
W tym przedziale funkcja ma 21 miejsc zerowych
17 lis 08:32