Jak wypisać równanie prostej równoległej przechodzącej przez punkt
Zacek: Hej,
jak wypisać równanie prostej, która przechodzi przez punkt A(0,1) i jest równoległa do prostej
y = −3x +8?
help
16 lis 22:15
PuRXUTM: y=−3x+b
do prostej należy A=(0,1)
1=−3*0+b
b=1
szukane równanie prostej y=−3x+1
16 lis 22:19
Eta:
taka prosta ma równanie:
y= −3(x−xA)+yA ⇒ y= −3x+1
16 lis 22:27
ubek_czy_patriota: SztoEta? Eta Sztacheta.
Pozdrawiam,
Prawdziwy Polak
16 lis 22:40
PuRXUTM: ej no proszę tutaj Ety nie obrażać !
17 lis 10:34