matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
Mati:
Jak rozwiązywać taka nierówność
(2x−5)
≤−1
(x
2
−6x+8)
16 lis 22:13
sushi_ gg6397228:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1696.html
16 lis 22:15
bezendu:
D=R\{,2,4} Nawet dziedziny nie potrafisz wyznaczyć ?
2x−5
+1≤0
x
2
−6x+8
2x−5+x
2
−6x+8
≤0
x
2
−6x+8
x
2
−4x+3
≤0
x
2
−6x+8
(x
2
−4x+3)(x
2
−6x+8)≤0 Δ=16−12=4
√
Δ
=2
4−2
x
1
=
=1
2
4+2
x
2
=
=3
2
(x−1)(x−3)(x−2)(x−4)≤0 x∊<1,2)∪<3,4)
16 lis 22:20