matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o pomoc ;)
Pi:
2
m
Wykaż, że pierwiastki x
1
i x
2
równania x
2
+
x −
= 0 , gdzie m>0,
√
m
2
spełniają nierówność: x
1
2
+ x
2
2
≥4.
16 lis 21:48
PW:
x
1
2
+x
2
2
= (x
1
+x
2
)
2
−2x
1
x
2
Podstawić liczby określone wzorami Viéte'a.
16 lis 21:57
Eta:
4
Δ=
+2m >0 , bo m>0
m
2
m
ze wzorów Viete
'
a x
1
+x
2
= −
, x
1
*x
2
= −
√
m
2
to
4
x
1
2
+x
2
2
= (x
1
+x
2
)
2
−2x
1
*x
2
=
+m
m
z nierówności miedzy średnimi am≥gm
4
+m
m
≥
√
4
m
*m
= 2 /*2
2
4
+m ≥4
m
zatem x
1
2
+x
2
2
≥4 c.n.u
16 lis 21:59