granica
jaksa: mam takie pytanie, otóż nie wiem czy sposób obliczam granicę jest okej, chodzi głównie o
zapis...
| | (x+2)arctgx | | ∞*(−1) | | π | | π | |
lim |
| =[ |
| → − |
| ]=− |
| |
| | x | | ∞ | | 2 | | 2 | |
x−> −
∞
16 lis 21:47
Mila:
| | x+2 | | −π | | −π | |
lim x→−∞( |
| *arctg(x))=1* |
| = |
| |
| | x | | 2 | | 2 | |
16 lis 22:04
PW: Zapis fatalny.
| x+2 | | 2 | |
| = 1+ |
| ma granicę skończoną |
| x | | x | |
i arctgx ma granicę skończoną.
Po co te nieskończoności?
16 lis 22:08
PW: Mila
16 lis 22:10
jaksa: a co zrobić z czyms takim
x→
∞
16 lis 22:19
jaksa: przed nawiasem jezcze arcctg
16 lis 22:19
PW: Pierwszy ciąg ma granicę +∞, a drugi skończoną (−2), a więc granica sumy jest równa +∞.
16 lis 22:33